I am the son of a terrorist. Here's how I chose peace | Zak EbrahimTranslator: Alma A
Reviewer: Helena Bedalli Në 5 nëntor 1990 një burre i quajtur El-Sayyid Nosair hyri në një hotel në Manhatan dhe vrau Rabinin Meir Kahane liderin e Ligës për Mbrojtjen e Hebrenjve. Fillimisht, Nosair u gjykua i pafajshëm
për vrasjen, por ndërkohë që ishte ne burg
për krime me të ulta, ai dhe të tjerë filluan
të planifikonin sulme në nje duzine pikash
simbolike të Nju Jorkut, duke përfshirë tunele, sinagoga dhe Selinë e Kombeve të Bashkuara. Fatmirësisht, ato plane u zbuluan nga një informator i FBI. Fatkeqësisht, bomba e 1993 ndaj World Trade Center nuk u zbulua. Nosair me ne fund do te denohej për përfshirjen e tij në komplot. El-Said Nosair është babai im. Unë linda në Pitsburgh, Pensilvani ne 1983 nga ai, një inxhinier egjiptian dhe nga një nënë e dashur
amerikane, mësuese e fillores, të cilët së bashku bëne
c'ishte e mundur për të ndërtuar një fëmijëri
të lumtur për mua. Në moshën shtatë vjeçare, dinamika e familjes sonë
filloi të ndryshonte. Im atë më prezantoi me
një anë të islamizmit ku shumë pak njerëz, përfshirë ketu
dhe pjesa më e madhe e myslimanëve arrijnë ta shohin. Ka qenë eksperienca ime që kur njerëzit arrijnë të bashkëveprojnë
me njëri-tjetrin, nuk duhet shumë për të
kuptuar që në përgjithësi, ne të gjithë duam të njëjtat
gjëra nga jeta. Megjithatë, në çdo fe, në çdo popull, gjendet një përqindje e vogël e njerëzve të cilët mbahen shumë fort
pas besimeve të tyre aq sa ata ndiejnë se duhet të
përdorin çdo metodë të nevojshme për t’i bërë të tjerët të jetojnë si ata. Disa muaj para arrestimit të tij, ai më uli dhe më shpjegoi se për fundjavat e shkuara,
ai dhe disa shokë të tij kishin shkuar në një poligon
qitjesh në Long Island për praktikë. Ai më tha që do të shkoja
me të mëngjesin tjetër. Ne mbërritëm në poligonin
e qitjes në Kalverton, e cila pa u ditur nga grupi, po vëzhgohej nga FBI. Kur ishte rradha ime për të qëlluar, im atë më ndihmoi të mbaja pushkën në sup më shpjegoi se si ta marr
në shenjë objektivin rreth 30 metra larg. Atë ditë, me plumbin e fundit qëllova driten e vogël portokalli që gjendej
në majë të objektivit dhe për habi të të gjithëve,
veçanërisht times, i gjithë objektivi shpërtheu në flakë. Xhaxhai im iu kthye burrave të tjerë dhe në arabisht tha “Ibn abuh” Si i ati dhe i biri. Të gjithë ata u dukën sikur po qeshnin
me të madhe nga ai koment, vetëm pak vjet më vonë e kuptova plotësisht se çfarë iu
duk atyre kaq për të qeshur. Ata menduan se panë tek unë,
të njëjtin shkatërrim që babai im ishte i aftë të bënte. Përfundimisht ata njerëz ishin të bindur të vendosnin një furgon të mbushur
me 700 kg eksploziv në parkimin e nëndheshëm në Kullën
Veriore të World Trade Center, duke shkaktuar një eksplozion
që vrau gjashtë njerëz dhe plagosi mbi 1000 të tjerë. Këta ishim burrat me të cilët takohesha. Këta ishin burrat të cilët i thërrisja
ammu, që do të thotë xhaxha. Kur arrita moshën 19 vjeçare, isha shpërngulur rreth
njëzet herë në jetën time dhe ajo paqëndrueshmëri
përgjat fëmijërisë sime, nuk më dha mundësi të kisha shumë shokë. Sa herë që filloja të
ndihesha mirë me dikë, vinte momenti që të paketonim
dhe të lëviznin në qytetin tjetër. Duke qenë vazhdimisht i ri në klasë, isha shpesh objektiv i ngacmimeve. E mbaja indentitetin tim të
fshehtë nga shokët e klasës që të mos isha një objektiv, por mesa duket, të qenurit më i urti,
më topolaku fëmijë në klasë mjaftonte si mjet sulmi. Kështu që shumicën e kohës
e kalova në shtëpi duke lexuar libra dhe duke parë televizor ose luaja video game. Për ato arsye aftësitë e mia
sociale mungonin për të mos thënë fare. dhe i rritur në një ambjent jotolerant, nuk isha pregatitur për botën e vërtetë. Isha rritur të gjykoja njerëzit bazuar në masa arbitrare, si raca e një personi apo feja e tij. Kështu që çfarë mi hapi sytë? Një nga eksperiencat e mia të para që e sfidoi mënyrën time të menduarit ishte përgjat zgjedhjeve
presidenciale në vitin 2000. Përmes një programi
pregatitjeje universitar, pata mundesinë të merrja pjesë në Konventën Ndërkombëtare
të Rinisë në Filadelfia. Fokusi i veçantë i grupit tim
ishte dhuna e të rinjve dhe duke qënë një viktimë e ngacmimeve
në shumicën e jetës sime, ishte një temë për të cilën
u apasionova në veçanti. Anëtarët e grupit tim, vinin nga
eksperienca të ndryshme jete. Një ditë drejt përfundimit të konventës, zbulova se njëri nga fëmijët
me të cilin u miqësova ishte hebre. U deshën disa ditë që ky detaj të zbulohej, dhe kuptova se nuk kishte
antipati natyrale midis nesh. Nuk kisha patur ndonjë mik hebre më parë, dhe sinqerisht pata
një ndjenjë krenarie në aftësinë për të kapërcyer një pengesë që në shumicën e jetës sime
më kishin bërë të besoja se ishte e pakapërcyeshme. Një kthesë tjetër madhore ndodhi kur gjeta një punë vere te Busch Gardens, një park lojërash. Atje isha i ekspozuar ndaj njerëz
të besimeve dhe kuturave të ndryshme dhe ai eksperiment provoi
të ishte themelor në zhvillimin e karakterit tim. Gjatë jetës sime me kishin mësuar se homoseksualiteti është
një mëkat, dhe si rrjedhim të gjithë njerëzit gej ishin
një influencë negative. Si për shanc, kisha mundësinë të punoja me disa performues gej te një shfaqje atje, dhe së shpejti zbulova se shumica
ishin njerëzit më të mirë dhe më pak gjykues që kisha njohur. Të qenurit një fëmijë i vënë në lojë, krijoi një ndjenjë empatie tek unë kundrejt vuajtjes së të tjerëve, dhe eshte krejt e panatyrshme qe unë të trajtoj njerëzit e mirë në çdo mënyrë tjetër nga ajo se si
unë do të doja të trajtohesha. Për shkak të asaj ndjesie, isha i aftë të krahasoja steriotipat me të
cilët isha mësuar si fëmijë, me eksperiecën e vërtetë
të jetës dhe bashkëveprimin. Nuk e di se si është të jesh gej, por jam shumë mirë i njohur
me të qenurit i gjykuar për diçka që është përtej kontrollit tim. Më pas, atje ishte “The Daily Show”. Çdo natë Xhon Stjuart më detyroi të isha intelektualisht i sinqertë me
veten time për fanatizmin tim dhe më ndihmoi mua të kuptoja se raca, feja apo orientimi seksual i personit nuk kishin të bënin fare me
kualitetin e karakterit të tij. Për mua ai ishte në shumë
drejtime figura e babait për të cilin dëshpërimisht kisha nevojë. Frymëzimi mund të vijë zakonisht
nga një vend i papritur, dhe fakti që një komedian hebre
kishte bërë më shumë për të ndikuar pozitivisht pikpamjen time sesa vetë babai im ekstremist, nuk më kishte shpëtuar pa e vënë re. Një ditë pata një bashkëbisedim
me mamanë time për mënyrën sesi botëpamja
ime po fillonte të ndryshonte dhe ajo më tha diçka që do ta ruaj në zemër sa të kem jetë. Ajo më pa me sytë e lodhur të dikujt që kishte provuar aq shumë dogmatizëm
sa i mjaftonte gjithë jetën, dhe tha “U lodha duke urryer njerëzit”. Në atë moment kuptova se sa
shumë energji negative duhet për të mbajtur atë
urrejtje brenda teje. Zak Ebrahim nuk është emri im i vërtetë. E ndërrova kur familja ime vendosi të prese lidhjet me babain tim dhe të nis një jetë të re. Kështu, përse duhej te dilja hapur dhe ta vija veten në rrezik? Epo, kjo është e thjeshtë. E bëj më shpresë se ndoshta
dikush ndonjë ditë i cili është i detyruar të përdore dhunë mund të dëgjojë historinë
time dhe të kuptojë që ka një mënyrë më të mirë që edhe pse isha nen ndikimin e kesaj dhune, ideologjie jotolerante, nuk u bëra fanatik. Në vend të kësaj, zgjodha të
përdorja eksperiencën time për të luftuar terrorizmin, kundër fanatizmit. E bëj këtë për viktimat e terrorizmit dhe të dashurit e tyre, për dhimbjen dhe humbjen e tmerrshme që terrorizmi u kishte
shkaktuar në jetët e tyre. Për viktimat e terrorizmit
do të flas hapur kundër këtyre veprimeve të pakuptimta dhe të dënoj veprimet e tim eti. Dhe me këtë fakt të thjeshtë
qëndroj këtu si një dëshmi se dhuna nuk është pjesë
e fesë ose racës së dikujt, dhe se një djalë nuk
është i detyruar të ndjeke mënyrat e babait të tij. Unë nuk jam im ate. Falemnderit. (Duartrokitje) Falemnderit, të gjithë ju. Falemnderit të gjithëve. Shumë falemnderit.

35 thoughts on “I am the son of a terrorist. Here's how I chose peace | Zak Ebrahim

 • just another govt paid shill..ppl really still believe 911 was all because of 12 mad muslims with tiny little box cutters brought down buildings,pentagon and 4 vanishing planes that day..

 • " However, in every religion, in every population, you'll find a small percentage of people, who hold so fervently to their beliefs, that they feel must use any means necessary to make others live as they do. " – Zak Ebrahim

  " We are not Angels that always act good, we are not Demons that always act bad, we are just Humans, we have both abilities. So, if some human made a mistake, blame themselves, not their religions, not their races, not their origins or their families. So, have a heart, Humans. Peace " – 'Lars Yunglord'

  These two quotes can simply explain to the haters who say "Islam is a religion of hate" or "Muslims are terrorists" or any other stupid comment.
  From now on every time I see a comment by a hater saying anything like that I will quote one or both of those quotes, I encourage you to do the same.

 • It's not about Muslim or terrorists. It's Islam. As long as 1.6 billion people believe in Islam some extremists will continue to come out. Islam is the source of terrorism. It clearly doctrines whoever criticize the founder, criticize Islam, leave Islam they will kill you. The goal is to make all people to become Muslims. France is falling.

 • Very Inspirational! see the strength of his character..! more such stories will transform our human society..indeed!

 • You chose peace because the entire world puts terrorists to death. If you had decided to follow you fathers footsteps we will nail you the fucking wall🇺🇸🇺🇸🇺🇸❤️🇺🇸🇺🇸🇺🇸

 • You're very nice person and I am happy you was mature enough to distinguish is good and bad. I don't think any God wants as to kill each other but learn to live in harmony and respect other people religious and different back grounds. We all can learn something from each other and nobody should choose to hurt another human just because they're from different religion. I wish every person see that and learn something from that. I admiring this guy to stand up and telling his story it takes a strong open minded person to do that who care about other people and show there is a different way to resolve differences and respect each other. I love the fact you choose to better.

 • You can always find good people in each and every culture, religion, etc. Let's not generalise. Not all.Muslims are terrorists, not all Asians are bad drivers, not all Indians are scammers, not all latinos are gang members etc.

 • "according to the Koran , highest calling of a muslim is violent jihad " from mossab hassan yousef , the son of the hamas leader who defected to the west.

 • Wonderful speech,,,

  Btw Jewish defense league is also a terrorist organization. So his father was a terrorist who tried to kill another terrorist rabbi, damn!

  As much as it applies to those radical muslim to change thier way , it also applies to those neo nazis, white supremacist, n the lone psychopathic Mass shooters who kill people out of hate!

 • What he said whas realy good in every religion there is a group of people that is bad (a ''terorist'') if its islam or christianity or jewish that kind of people wil always be there

 • this confused fool trying to get attention and mask his pain of being homosexual.
  homosexuality is a fact and been part of human species but it is not compatible with survival of our species ,it is just like many anomalies an abnormal behavior that we need to just treat it best we can without glorifying it or promoting it as it is not an advantage but in fact a disadvantage to any species,let call a spade ,spade.

 • What in the bleep is it with EGYPTIANS? An Egyptian one killed OUR loved one:
  Eric L. Bennett
  10/17/71–9/11/01

 • I always loved people giving a speech without saying "Uhms and Eeehs" all the time. All in all good speech, great speaker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *